Γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρεί ιδιαίτερα το λάδι ως μια υγιή πηγή θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, το ελαιόλαδο δεν είναι τροφή «υγείας». Ούτε τα έλαια από καρύδα, σταφύλι, λιναρόσπορο ή οποιοδήποτε άλλο λάδι που μπορεί να έχετε ακούσει.
Όλα τα φυτικά έλαια, τα οποία ακολουθούν σχεδόν το ίδιο μοντέλο με την επεξεργασμένη ζάχαρη, προέρχονται από τα φυτά. Όλα τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των βιταμινών, των μετάλλων, των φυτικών ινών και του νερού, έχουν αφαιρεθεί.
Το λάδι, όπως και οποιοδήποτε συστατικό που διαχωρίζεται από τον καρπό στον οποίο ανήκει, χάνει διατροφική αξία σε σχέση με το τρόφιμο από το οποίο προήλθε. Για αυτόν τον λόγο, οι ελιές, ο ηλιόσπορος, η σόγια, το καλαμπόκι, είναι πλούσιες τροφές όταν καταναλώνονται ολόκληρες, αλλά το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το καλαμποκέλαιο κ.ο.κ. δεν είναι. Όταν καταναλώνουμε ολόκληρες και όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, λαμβάνουμε τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας, όπως και το λίπος που περιέχεται φυσικά σε κάθε τρόφιμο, με ισορροπημένο τρόπο και χωρίς να επιβαρύνεται η υγεία μας.
Φυσικά, παίζει πάντα ρόλο το τί περιέχει η διατροφή μας. Αν η διατροφή μας περιέχει λαχανικά σωταρισμένα με βούτυρο, τότε το να τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο αποτελεί βελτίωση. Αν όμως η διατροφή μας περιέχει λαχανικά σωταρισμένα με νερό τότε το να προσθέσουμε λάδι δεν βελτιώνει την διατροφή μας· το αντίθετο μάλιστα: αυξάνει τις θερμίδες που παίρνουμε από κάθε πιάτο που τρώμε και μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από μια δεδομένη ποσότητα θερμίδων.
Ο Δρ Robert Vogel στο Πανεπιστήμιο του Maryland ανέφερε στο Journal of the American College of Cardiology, ότι το ελαιόλαδο βρέθηκε ότι μειώνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες κατά 31% μετά την κατανάλωση. Αυτό είναι σημαντικό σε σχέση με τους θρόμβους αίματος και τις καρδιακές προσβολές, καθώς και τη στηθάγχη.
Το λάδι δεν είναι παρά λίπος. Το λάδι έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο, από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 14 γραμμάρια λίπους. Τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ζωικά κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι κ.λπ.) τραυματίζουν το στρώμα των αιμοφόρων αγγείων μας που είναι γνωστό ως ενδοθηλιακά κύτταρα.
Οφέλη από το μαγείρεμα χωρίς λάδι
- Απώλεια βάρους.
- Η μείωση του λαδιού προάγει ένα υγιές βάρος και ως εκ τούτου οδηγεί σε απώλεια βάρους.
- Φροντίζεται η υγεία της καρδιάς.
- Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή μας.
- Λόγω των παραπάνω παραγόντων λαμβάνεται μέριμνα για τη συνολική υγεία.
Ένας εμπειρικός κανόνας είναι ότι, το υψηλής συγκέντρωσης λίπος δεν είναι υγιές, είτε προέρχεται από φυτό, είτε από άλλη πηγή. Όλα τα έλαια έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα αιμοφόρα αγγεία και προάγουν τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη αιμορραγία μέσω της αραίωσης του αίματος, αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων και την ανταλλαγή οξυγόνου, καταστολή ορισμένων λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Για να μην αναφέρουμε ότι οι υπερβολικές θερμίδες από τα έλαια αποθηκεύονται ως λίπος, ανεξάρτητα από το είδος των θερμίδων λίπους, που καταναλώνονται.